Olimpijec Aleš Gorza ambasador jeklenega poligona za vadbo na prostem v Črni na Koroškem

Olimpijec Aleš Gorza ambasador jeklenega poligona za vadbo na prostem v Črni na Koroškem
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez skupaj s partnerjem Skupino SIJ – Slovensko industrijo jekla skrbi, da volje za zdravo življenje ne zmanjka. Tokrat smo se odpravili v Črno na Koroškem, natančneje v Športni park Črna, kjer stoji nov jekleni poligon za vadbo na prostem, na katerem bodo občanke in občani Črne ter drugi športni navdušenci lahko aktivno preživljali svoj prosti čas. 
 
Postavitev jeklenih poligonov je le ena od aktivnosti, s katero v Skupini SIJ pod krovnim imenom Jeklena volja v ljudeh prebujajo jekleno voljo kot notranjo moč za vztrajnost in trdo delo na poti k uspehu v športu in življenju sploh. Novi jekleni poligon, ki so ga izdelali v koroški družbi SIJ Ravne Systems, je že 20. po vrsti. V uporabo smo ga predali po zaključku poletne sezone in evropskega tedna športa, ki je tudi letos združil prebivalce Slovenije in jih spodbudil h gibanju.  
 
Ambasador jeklenega poligona v olimpijski Črni je nekdanji alpski smučar Aleš Gorza. Kot član takratne zimske olimpijske reprezentance je barve Slovenije zastopal leta 2006 v italijanskem Torinu, kjer je v kombinaciji  osvojil 15. mesto in v superveleslalomu 33. mesto, ter štiri leta pozneje v Vancouvru, kjer je osvojil 10. mesto v veleslalomu in 11. mesto v superveleslalomu. Njegov najboljši rezultat s svetovnih prvenstev je četrto mesto v veleslalomu iz St. Moritza leta 2003. Dolgo in uspešno smučarsko kariero je okronal tudi z dvema uvrstitvama na stopničke v superveleslalomu v svetovnem pokalu, v katerem je tekmoval kar celo desetletje. Veljal je za smučarja z izrazito prefinjenim občutkom za veleslalomski zavoj. Smučanju in športu ostaja zvest tudi po karieri vrhunskega tekmovalca, saj je desetletje po koncu svoje smučarske kariere prevzel vlogo trenerja v slovenski smučarski reprezentanci. Zvest pa ostaja tudi Črni na Koroškem, kjer nadaljuje delo na domači kmetiji na Ludranskem vrhu.
 
Olimpijec je ob otvoritvi jeklenega poligona dejal: »Biti ambasador jeklenega poligona za vsakega športnika – bivšega ali še aktivnega – nekaj pomeni. Tudi sam sem tega zelo vesel. Predvsem pa sem vesel, da se v Črni nekaj novega naredi, nekaj dogradi, še posebno, če je povezano s športom.«
 
Zbrane je nagovorila tudi županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak: »Črna na Koroškem je olimpijska vas. Vsekakor podpiramo šport že od nekdaj. In seveda smo veseli tudi tega poligona, saj se lepo vklaplja v Športni park Črna na Koroškem. Ne nazadnje se tu giblje veliko športnikov in ta poligon bo pripomogel k temu, da se bodo še raje ustavljali tukaj. Za mlade poskrbimo na vse mogoče načine, ne samo s športno infrastrukturo, tudi s kulturno, pa ne nazadnje tudi z gradnjo stanovanj. Želimo si, da bi bila Črna lepa vas z določenim številom prebivalstva, in mislim, da nam to kar uspeva.«
 
Tokratne otvoritve se je udeležil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec: »Ne morem verjeti, da pred nami stoji že 'okrogli' dvajseti jekleni športni poligon za vadbo na prostem. Vesel sem, da smo pred skoraj desetletjem s Skupino SIJ, ki ostaja vse do danes zvest sponzor krovne športne organizacije, podpisali dogovor o postavitvi jeklenih poligonov, ki omogočajo vadbo na prostem lokalnim prebivalcem po vsej Sloveniji. Ponosen sem na sponzorje, kot je Skupina SIJ, ki poleg vrhunskega športa skrbi tudi za razvoj športa na lokalni ravni ter tako pomaga, da se šport seli tudi v družine, ki so 'le' rekreativni športniki ali ljubitelji športa. Slovenci imamo šport v krvi, to nam dokazujejo vrhunski rezultati naših športnikov in aktivacije, kot so jekleni poligoni. Upam, da bomo skupaj praznovali še več 'okroglih' mejnikov', kot je današnji.«
 
Začetek projekta jeklenih poligonov sega v leto 2014, ko so se v Skupini SIJ odločili, da želijo lokalnim skupnostim po Sloveniji omogočiti brezplačno rekreacijo na prostem. »Tako kot vrhunski športniki tudi v Slovenski industriji jekla kot proizvajalci jekel z višjo dodano vrednostjo ves čas stremimo k vrhunskosti v svoji panogi. Za doseganje svojega maksimuma – tako v športu kot v poslu – je potrebna posebna energija, ki ji jeklarji pravimo jeklena volja. Ta je že od nekdaj v značaju Skupine SIJ. V čast nam je, da smo v sodelovanju z OKS – ZŠZ v koroški regiji, kjer delujejo naši proizvodni obrati in živijo naši zaposleni s svojimi družinami, postavili že četrti  jekleni poligon za vadbo na prostem,« je ob otvoritvi jeklenega poligona povedala predstavnica Skupine SIJ Ksenija Štrancar, specialistka za sponzorstva in interno komuniciranje.
 
Sončno otvoritev so popestrili plesna skupina Črno-bele zvezde, učenke OŠ Črna na Koroškem z zaigranim skečem in harmonikaš. S prerezom traku je bil jekleni poligon tudi uradno predan v uporabo lokalnim prebivalcem in športnim navdušencem, ki prosti čas najraje preživljajo v naravi. Nove športne pridobitve so bili zagotovi najbolj veseli učenci OŠ Črna na Koroškem: njim je pripadla čast, da so ga preizkusiti prvi.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji