Izdelava poligonov

Jekleni poligon zasnovali jeseniški jeklarji
Začetek projekta sega v leto 2014, ko so se v Skupini SIJ odločili, da želijo skupnostim, v katerih delujejo njihove družbe in živijo njihovi zaposleni z družinami, ter drugim lokalnim skupnostim po Sloveniji omogočiti brezplačno rekreacijo na prostem. Obenem si v Skupini SIJ prizadevajo v javnosti predstaviti uporabo jekla, ki je najširše uporabljan material na svetu, tudi v športu in športni infrastrukturi, kot so jekleni poligoni.
Za zasnovo in izdelavo jeklenega poligona so poskrbeli jeseniški jeklarji iz Skupine SIJ pod vodstvom inženirja strojništva Marjana Bizalja iz družbe SIJ Acroni in tako jeseni leta 2014 pripravili kovinsko konstrukcijo prvega jeklenega poligona. Ta je bila po zaključku gradbenih del junija 2015 postavljena v Športnem parku Ravne na Koroškem , kjer ima Skupina SIJ svoje proizvodne družbe. Sledil je poligon na Prevaljah, spomladi leta 2016 pa še na Jesenicah. Poligone so vsa ta leta neprekinjeno postavljali še po drugih slovenskih krajih, sedaj jih stoji že dvajset.

Konstrukcija iz jekla
Jekleno konstrukcijo odlikujeta trdnost in odpornost, kar je pogoj za poligon, ki stoji na prostem. Prav jeklo je idealen material, saj dobro prenaša spremenljive vremenske razmere, uporabnikom pa s svojo trdnostjo daje občutek, da lahko na njem preizkušajo svoje telo in jekleno voljo.
Za vsak poligon je potrebnih približno 90 ur dela, ki vključuje obdelavo na strojih, varilska dela, brušenje in poliranje.
Za izdelavo vsakega poligona se porabi 86 metrov jeklenih cevi različnih premerov od 26,9 do 96 mm, 44 manjših objemk, 19 kapic za stebričke, 88 imbusnih vijakov različnih dolžin in 76 vijakov za pritrditev v beton.
Montaža:
Jeklena konstrukcija se z vijaki pritrdi na betonsko ploščo ali betonske točkovne temelje. Za podlago se lahko uporabljajo različni materiali, ki ustrezajo predpisom za izdelavo jeklenih poligonov za vadbo na prostem: elastična podlaga Gumaflor in njej podobni materiali, prodec ali leseni sekanci.

Model poligona:

 


Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji